Ταυτότητα

Το Διεπιστημονικό Δίκτυο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Σύγχρονη Ιατρική Πράξη, Βιοϊατρική και Δίκαιο» συγκροτήθηκε το 2006. Σκοπός του Δικτύου είναι να προσεγγίσει με διεπιστημονικό τρόπο τα ιατρικά, ηθικά και νομικά προβλήματα που εγείρουν οι σύγχρονες εξελίξεις της ιατρικής και βιοϊατρικής.
Ειδικότερα, αναλαμβάνει δράσεις πάνω σε θεματικούς άξονες κοινού ενδιαφέροντος, με την πραγματοποίηση ερευνών, ανάθεση εργασιών, συζητήσεις σε κοινά μεταπτυχιακά σεμινάρια, οργάνωση κοινών ημερίδων και ανάπτυξη συνεργασίας με αντίστοιχα δίκτυα άλλων χωρών της Ε. Ε. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να επιτευχθεί καλύτερη κατανόηση των διαστάσεων των βιοϊατρικών εξελίξεων που θα βοηθήσει και στην ορθότερη αντιμετώπισή τους.

Μεταξύ των δράσεων του Δικτύου περιλαμβάνονται:

1)      Οργάνωση εκδηλώσεων, διημερίδων και ημερίδων.

2)      Διεξαγωγή έρευνας με θέμα: «Η ιατρική ευθύνη μέσα από τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων-Τάσεις της τελευταίας δεκαετίας». Η έρευνα αυτή αφορά την αστική, ποινική και διοικητική ευθύνη στο πεδίο των ιατρικών πράξεων, όπως προκύπτει από τη νομολογία των δικαστηρίων, με βάση τα αριθμητικά στοιχεία ή πολύ περισσότερο τα στοιχεία ποιοτικής ανάλυσης που θα προκύψουν από τη μελέτη των σχετικών αποφάσεων. Η έρευνα αναμένεται να αποδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο για τον ιατρικό και νομικό κόσμο όσο και για τα νοσοκομεία ή τις κλινικές. Διεξήχθη με τη συμμετοχή όλων των μελών του Δικτύου και την υποστήριξη έξι υποψήφιων διδακτόρων – νέων δικηγόρων σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Το προϊόν της έρευνας παρουσιάστηκε σε δημόσια εκδήλωση, η οποία οργανώθηκε από κοινού με το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) στις 06 Νοεμβρίου 2009.

3)      Οργάνωση Τράπεζας Δεδομένων με βάση τα στοιχεία της πιο πάνω έρευνας.

4)      Εκπόνηση έργου με τίτλο: «Αναδυόμενες ανάγκες στο πεδίο της ιατρικής ευθύνης – Εθνική διάσταση και ευρωπαϊκές προεκτάσεις», το οποίο έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ερευνών.

5)      Λειτουργία Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) των Σχολών Ιατρικής και Οδοντιατρικής και των Τμημάτων Νομικής και Θεολογίας του ΑΠΘ με θέμα: «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: ΔΙΚΑΙΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ».

6)      Δημοσίευση των πρακτικών των εκδηλώσεών του στη σειρά «Δημοσιεύματα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής» του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής που διευθύνεται από τις Καθηγήτριες της Νομικής Μ. Καϊάφα-Γκμπάντι, Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη και Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου.

 

Μέλη του Δικτύου :

Από την Ιατρική Σχολή:

Ταρλατζής Βασίλης, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής

Τάσκος Νικόλαος, Καθηγητής Νευροεπιστημών

Σκούρτης Χαρίσιος, Αν. Καθηγητής  Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας

Διαμαντή Ελισάβετ, Νεογνολόγος

Από το Τμήμα Νομικής:

Μανιτάκης Αντώνης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη Έφη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου

Καϊάφα-Γκμπάντι Μαρία, Καθηγήτρια Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, Τμήμα Νομικής (Συντονίστρια 2007/08)

Συμεωνίδου-Καστανίδου Ελισάβετ,  Καθηγήτρια Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών (Συντονίστρια 2006/07)

Φουντεδάκη Κατερίνα, Αν. Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου

Γώγος Κωνσταντίνος, Επ. Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου (Συντονιστής 2008/09)

Παπαδοπούλου Λίνα, Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου (Συντονίστρια 2009/11)

Από την Οδοντιατρική Σχολή:

Χατζηκυριάκος Ανδρέας, Καθηγητής Προσθετικής,

Αναστασιάδου Βασιλική, Αν. Καθηγήτρια Γηροδοντοπροσθετικής

Από το Τμήμα Θεολογίας:

Πέτρου Ιωάννης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Ηθικής, Τμήμα Θεολογίας

Eπιστημονική συνεργάτιδα:

Σοφία Γιοβάνογλου, Διδ. Εγκληματολογίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *