Λίνα Παπαδοπούλου, Επίκ. Καθηγήτρια, Ακαδημαϊκά Υπεύθυνη της Έδρας Jean Monnet

lina_papadopoulou1

Η Τριανταφυλλιά (Λίνα) Παπαδοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία Έδρας Jean Monnet στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ για την τριετία 2012-15, στη θεματική «Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτισμός».

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1971, όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1993), συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική (Magister der Rechte, LL.M) στο Πανεπιστήμιο Τρεβήρων Γερμανίας (1994) και στην Πολιτική Θεωρία (ΜSc) στο London School of Economics (1999), ενώ έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου με θέμα «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα: Ερμηνεία και διάπλαση του άρθρου 191 ΣυνθΕΚ» και υποτροφία της Friedrich-Ebert-Stiftung (1998).

Υπήρξε υπότροφος Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο London School of Economics and Political Science (1999-2001) και το Α.Π.Θ. (2001-02). Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2002-12), ενώ ως επισκέπτρια Καθηγήτρια έχει διδάξει θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε πανεπιστήμια στη Μεγ. Βρετανία (LSE), Νορβηγία (Kristiansand) και Τουρκία (Bahcesehir).

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αφορούν κυρίως σε θέματα ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδίως θρησκευτικής ελευθερίας, ισότητας των φύλων και απαγόρευσης αρνητικών διακρίσεων, ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και συγκριτικού συνταγματικού δικαίου.

 ιστοσελίδα: http://law-constitution.web.auth.gr/lina/

 

Δημοσιεύσεις
     Έρευνα      
 Επικοινωνία