Ο σεβασμός στους θεσμούς προϋποθέτει όχι μόνον μία καταρχήν θετική στάση του ατόμου και του συνόλου έναντι της συνταγματικής νομιμότητας αλλά και την ενδεδειγμένη πρακτική των ίδιων των φορέων των θεσμών. Χωρίς να σημαίνει ότι αρκούν οι άνθρωποι εκτός θεσμών, οι τελευταίοι είναι κενά πουκάμισα χωρίς τους φορείς τους που θα ασκήσουν ευσυνείδητα, με βάση τις συνταγματικές αξίες και αρχές, και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον τις αρμοδιότητές τους.

Ο θεσμός της δικαιοσύνης τον τελευταίο καιρό υποσκάπτεται κυρίως από τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, που, ασκούμενη από φορείς με ασέβεια απέναντί της περισσότερο από ποτέ στη μεταπολίτευση, επιχειρεί να την χειραγωγήσει και να την σύρει σε σκοτεινά μονοπάτια. Χαρακτηριστική περίπτωση οι έμμεσες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού στο θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που απέδρασαν από την γείτονα τη νύχτα του πραξικοπήματος.

Υποσκάπτεται όμως ο θεσμός της δικαιοσύνης και από επιφανείς εκπροσώπους της, επιλεγμένους από την ίδια αυτή φαύλη κυβέρνηση, που με τις πράξεις και τις πρακτικές τους θέτουν σε αμφισβήτηση το αναμφισβήτητο κύρος του θεσμού που θα έπρεπε κανονικά να υπηρετούν. Οι άστοχες εκφράσεις του Προέδρου του Αρείου Πάγου κατά την αναβολή της διάσκεψης σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών αποτελεί μία γκρίζα στιγμή στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Το ίδιο και η σύγκληση της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου εκ μέρους της Προέδρου του με σκοπό τη νομοθετική επέκταση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών, παρά τη ρητή και αναντίλεκτη διατύπωση της σχετικής συνταγματικής διάταξης, προκειμένου να ωφεληθεί η ίδια και εμμέσως η Κυβέρνηση που την επέλεξε.

Απέναντι σε αυτούς, και σε όσους λίγους ακολουθούν τις πρακτικές τους, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών όχι μόνον διαθέτει βαθιά γνώση του δικαίου, αλλά και επιδεικνύει υψηλό ήθος. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις άδειες των καναλιών, παρά τις άμεσες ή έμμεσες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και την απαράδεκτη εκ μέρους εφημερίδων αλλά και του ίδιου του Υπουργείου παραβίαση προσωπικών δεδομένων δικαστή υψηλού κύρους, είναι ένα παράδειγμα. Η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών στη χώρα καταγωγής τους, όπου σαφώς κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή με την υποβολή τους σε βασανιστήρια, χωρίς καμιά εγγύηση δίκαιης δίκης είναι μία ακόμη φωτεινή στιγμή. Όπως και οι αντιδράσεις των ίδιων των δικαστών δια των ενώσεών τους απέναντι στην προδήλως αντισυνταγματική πρόταση της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Είναι αυτά και άλλα πολλά παραδείγματα που ενισχύουν το σεβασμό στη Δικαιοσύνη, παρά τους όποιους ασεβείς προς αυτήν εκπροσώπους της και παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της Κυβέρνησης να υποσκάψει το κράτος δικαίου.

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 27/1/2017