Tα βασικά, συστατικά, γνωρίσματα της αρχαίας δημοκρατίας

Written by admin on . Posted in Άρθρα, Πρόσφατα

Στο μικρό αυτό απόσπασμα από το δεύτερο κεφάλαιο του τόμου ΙΙ, του “Συνταγματικού Δικαίου”, που ετοιμάζεται από καιρό και αναρτάται στο παρόν σάϊτ, αναλύονται τα βασικά, συστατικά, γνωρίσματα της αρχαίας δημοκρατίας σε αντιπαραβολή με  τη σύγχρονη δημοκρατία, η ανάλυση της οποίας έπεται.

Τονίζονται κυρίως τα διαχρονικά της  γνωρίσματα,  εκείνα που κληροδοτήθηκαν  στην σύγχρονη και επιβιώνουν ως αξίες πολιτικές, οικουμενικής, πλέον, αποδοχής.

Βουλευτική ασυλία και δικαστική ευθύνη

Written by admin on . Posted in Από τον τύπο, Άρθρα, Πρόσφατα

Άρθρο στο Βήμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  06/10/2013

Χρειάζεται, πιστεύω, μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό αποφάσεων, ειδήσεων και σχολίων, και των συγχύσεων που αναγκαστικά δημιουργούνται στην κοινή γνώμη, να γίνει μια προσπάθεια αποσαφήνισης της καλούμενης «ποινικής ασυλίας» που απολαμβάνουν οι βουλευτές. Διότι εκεί ελλοχεύουν, κατά τη γνώμη μου, σοβαρές παρανοήσεις και βρίσκουν έρεισμα συμπεριφορές υβριστικές ως και εγκληματικές.

Η κινητικότητα όπως την είχαμε σχεδιάσει, κόντρα στο ρεύμα.

Written by admin on . Posted in Άρθρα

Εργαλείο ορθολογικής ανακατανομής, ανορθολογικά κατανεμημένου προσωπικού.

Σε ένα σημαντικό και νηφάλιο κείμενο ο Αντώνης Μανιτάκης αξιολογεί τη μέχρι τώρα πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης. Επισημαίνει ότι η «ανάμειξη της Τρόϊκας υπήρξε μοιραία και τελικά διαλυτική για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Διοίκησης. Έθαψε την κινητικότητα και την ακύρωσε ως μέτρο διαρθρωτικής σημασίας». Η Μεταρρύθμιση πια «αποδομήθηκε, έχασε κάθε νομιμοποιητική δύναμη, απαξιώθηκε. Κινδυνεύει τελικά να ματαιωθεί, διότι γίνεται  μισητή και αναξιόπιστη». Και δηλώνει περήφανος «για αυτό που κάναμε, με σχέδιο, μέθοδο και σύστημα με σεβασμό στη νομιμότητα και το Σύνταγμα, χωρίς αυταρχισμό, ανένδοτοι και αποφασιστικοί απέναντι στην φαυλότητα και στην πελατοκρατία, την ευνοιοκρατία και στο κομματικοποιημένο συνδικαλισμό».

Διαβάστε  το άρθρο

Συνολικά πτωχεύσαμε, ως σύνολο θα σωθούμε

Written by admin on . Posted in Από τον τύπο

Άρθρο του Αντώνη Μανιτάκη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Δεν ξέρω πώς και αν θα βγούμε ποτέ από αυτήν την οικονομική άβυσσο στην οποία συρθήκαμε και παρασυρθήκαμε ως χώρα και ως λαός. Ούτε και αν η κοινά διαπιστωμένη -αλλά άτυπη ακόμη- χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος καταλήξει και αυτή σε πλήρη κατάρρευση, με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες.

Ο σφαγιασμός της Κινητικότητας συνέπεια της απουσίας εθνικής στρατηγικής διαπραγμάτευσης και ορθολογικών διαρθρωτικών αλλαγών

Written by admin on . Posted in Άρθρα

Του Αντώνη Μανιτάκη
Υπουργού

Περίληψη. Το παρόν κείμενο γράφτηκε, πρώτον, για να δείξει την διαρθρωτική σημασία και τον σύνθετο διοικητικό σχεδιασμό του θεσμού της Κινητικότητας, που με προσοχή και σύστημα για να προληφθούν λάθη και αποφευχθούν εντάσεις ετοιμάστηκε από το Υπουργείο. Και δεύτερον, για να φανερώσει τον αποσυνθετικό ρόλο, που έπαιξε και παίζει, στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής αυτής δράσης η Τρόϊκα. 

Προσχέδιο Νόμου για την Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης

Written by admin on . Posted in Πρόσφατα

Κολαζ: «el arma silensiosa», ΧΚ

Η μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής και συνεχόμενη διαδικασία, που δεν τελειώνει ποτέ. Είναι καιρός μετά το πέρας της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης των διοικητικών υπηρεσιών των Υπουργείων, να καταστρωθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Ριζικής Αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης με προοπτική πενταετίας.Για τον λόγο αυτό και δημοσιοποιούμε τον προσχέδιο νόμου που είχαμε ετοιμάσει.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τώρα, χωρίς αναθεώρηση

Written by admin on . Posted in Από τον τύπο

Άρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή” 7/1/2012
Του Αντωνη Mανιτακη*

Ο τόπος έχει ανάγκη -αποτελεί κοινό τόπο- από αλλαγές, από ριζικές αλλαγές, και κατά πρώτο και κύριο λόγο στις βασικές λειτουργίες του κράτους: στη Διοίκηση και στη Δικαιοσύνη. Απαιτούνται, ακόμη, επειγόντως, και ορισμένες καίριες, άμεσες, ενδεικτικές έστω, βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα, που δεν θα αγγίξουν όμως το πολίτευμα.

Η προδοσία της ελπίδας

Written by admin on . Posted in Από τον τύπο

Άρθρο στην εφημερίδα “Αυγή”    29/03/2009
του Αντώνη Μανιτάκη

Το κλίμα φόβου και ανασφάλειας, που τώρα και αρκετό καιρό άρχισε να επικρατεί και στην κοινωνία μας, βαίνει εντεινόμενο με ανησυχητικά συμπτώματα. Η πρωτοφανής, παγκόσμια οικονομική κρίση, συνδυαζόμενη με την πολύ σοβαρότερη οικολογική κρίση, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις συμπεριφορές ατόμων και ομάδων. Καταντήσαμε, ακόμη, να κοιτάμε ο ένας τον άλλο στον δρόμο και στη γειτονιά με καχυποψία, ως εν δυνάμει απειλή της σωματικής μας ακεραιότητας και της τσέπης μας.

ΤΟ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 120 §4 Σ*

Written by admin on . Posted in Νέα

ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ
ΤΟΜΟΣ 52 ΙΟΥΝΙΟΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ 2004 ΤΕΥΧΟΣ 6

ΤΟ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 120 §4 Σ*
(Μεταξύ ηθικο-πολιτικού δικαιώματος, πραγματικού γεγονότος
και εκδήλωσης συνταγματικού πατριωτισμού)

ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ

Η ρήτρα του ακροτελεύτιου άρθρου όλων των ελληνικών συνταγμάτων, που αναθέτει την τήρηση του Συντάγματος στον «πατριωτισμό των Ελλήνων» (: «Η  τήρησις του  Συντάγματο ς αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων ») αποτελεί μιαν ιδιαιτερότητα του εθνικού μας συνταγματισμού, που δεν απαντά με αυτήν τη μορφή σε άλλα συντάγματα και που αξίζει για τον λόγο αυτό να τραβήξει για λίγο την προσοχή μας, τόσο τη νομική όσο
και την πολιτειολογική. Παρόλη τη σχετικά μικρή νομική αποτελεσματικότητα της διάταξης, η πολιτική και συμβολική της, ακόμη και σήμερα, σημασία, όπως έδειξε άλλωστε και η ιστορία της, δεν είναι αμελητέες.

Διαβάστε τη δημοσίευση

Διοικητική Μεταρρύθμιση – Τι κάναμε, τι κάνουμε

Written by admin on . Posted in Άρθρα, Δελτία Τύπου Υπουργείου Εσωτερικών

Μια μεταρρύθμιση Δίκαιη, Αξιοκρατική, Κτήμα της Διοίκησης και υπερκομματική

manitakis-metarythm

Με διοικητικές δομές λιγότερες, μικρότερες, πιο ευέλικτες, οικονομικότερες, αποτελεσματικότερες, λειτουργικά προσανατολισμένες στη δημόσια αποστολή τους και ικανές για χάραξη και εφαρμογή δημόσιων πολιτικών